Kami              merujuk              kepada              Senarai              Peringatan              Pelaburan (https://www.sc.com.my/bm/sumber/siaran-akhbar-dan-pengumuman/senarai-peringatan- pelabur-setakat-at-1122020) yang dikeluarkan oleh pihak Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SM) dimana DDKoin (DDK) telah dimasukkan didalam senarai tersebut pada 1 Disember 2020 beserta kenyataan “menjalankan aktiviti pasaran modal dalam urus niaga sekuriti tanpa lesen.”

Kami mengeluarkan pengumuman ini bagi menjelaskan perkara-perkara berikut;

 1. Pertama, kami ingin berterima kasih kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SM) mengeluarkan senarai tersebut berserta dengan pemberitahuan bahawa senarai tersebut adalah tidak muktamad dan bertindak sebagai panduan kepada pelabur sebelum membuat apa-apa keputusan pelaburan.
 2. Kami berharap agar komuniti DDK tidak terganggu dengan senarai tersebut memandangkan kami sedang berhubung dengan SM untuk memperolehi justifikasi DDK dimasukkan kedalam senarai tersebut bagi memahami keadaan dan dengan itu menangani isu ini.
 3. Sebagai permulaan, transaksi dan urus niaga DDK tidak pernah dan tidak boleh dianggap sebagai urus niaga sekuriti. Penyenaraian DDK di penukar-penukar kripto (crypto-exchanger) adalah sebagai token utiliti dengan mengambil kira faktor-faktor penting ini, pertama, DDKoin hanya boleh diperolehi melalui penukar kripto di mana DDKoin disenaraikan. Ini bermaksud bahawa Platform DDK tidak membuat keuntungan daripada pemegang aset didalam transaksi pemerolehan DDKoin. Pemegang DDKoin juga tidak memberikan DDKoin mereka kepada Platform DDK untuk dikelolakan, tidak ada “dana” atau “aset” yang ditadbir atau diuruskan oleh Platform DDK. Oleh sebab itu juga, DDKoin juga tidak boleh dianggap sebagai skim pelaburan kolektif. Sebagai tambahan, pemegangan DDKoin secara pasif tidak menghasilkan keuntungan, pendapatan atau pembayaran atau pulangan lain yang timbul dari DDKoin. Pemegang DDKoin bertanggungjawab untuk pengurusan aset dan penggunaannya aset mereka sendiri didalam platform sumber terbuka.
 4. Kedua, pemegang aset tidak mendapat keuntungan dengan memegang DDKoin. Tidak ada kenaikan modal, pulangan tunai atau pendapatan atau pampasan wang lain dalam memegang token. Platform DDK tidak menawarkan keuntungan atau faedah lain (kecuali ganjaran dalam bentuk DDKoin), atau jangkaan keuntungan yang biasanya ditawarkan oleh pelaburan sekuriti. Platform DDK tidak memberikan kepentingan pemilikan syarikat kepada pemegang aset yang biasanya ditawarkan oleh saham.
 5. Ketiga, kami menegaskan bahawa Platform DDK adalah platform 100% yang tidak berpusat (sumber terbuka) yang asli menggunakan teknologi Delegated Proof of Stake (DPoS). Kami mempunyai pengguna aktif dari lebih 10 negara yang terdiri daripada lebih 200,000 pemegang aset di seluruh dunia. Pemegang aset mempunyai suara demokratik dalam menentukan siapa yang bertanggungjawab untuk memproses dan meluluskan transaksi di platform, di mana ia dilakukan menggunakan sistem pengundian yang unik untuk mencapai kata sepakat dalam proses mengesahkan bahawa data transaksi itu sah berdasarkan kesepakatan umum yang dipilih rangkaian melalui perwakilan yang diundi.
 6. Platform DDK melalui protokol DPoS haruslah dipisahkan dari rantaian blok (blockchain) yang berpusat dan rantaian untuk kerja kerajaan, tujuan korporat, projek ketenteraan dan lain-lain. Sekiranya rantaian blok dibuat untuk tujuan tertentu, ia mungkin tidak dapat diakses oleh semua orang. Ini dapat dibuat untuk perniagaan, pemerintah, projek pendidikan, perawatan kesihatan atau projek perisikan. Rantaian blok yang tidak dibangunkan secara terbuka dan tidak boleh diakses oleh semua orang bukanlah rantaian blok yang benar-benar terbuka. Sekali lagi, kita harus mengulangi bahawa DDK adalah rantaian blok awam yang dapat diakses oleh semua orang dan ia tidak terhad dengan cara apa pun. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh mengunjungi DDK Explorer:

Explorer 1 : https://explorer.ddkoin.com/

Explorer 2 : https://ddkexplorer.ddkoin.com/

7. Platform DDK juga berada di tahap terakhir untuk menyempurnakan Core 2.1 nya, di mana platform ini akan meningkatkan prestasi dan fungsi keseluruhannya melalui perbezaan blok-blok Ethereum sebelumnya. Ini adalah fungsi penting dan ciri DDK Core 2.1;

a. Alamat Pembayaran Baru – Semua alamat baru dikodkan dengan Base58Check yang mengesahkan keseluruhan alamat penerimaan dan mencegah transaksi dan kesalahan yang biasanya dilakukan oleh manusia seperti salinan / tampalan yang tidak lengkap, penaipan 0 dan bukan O dan lain-lain. Sama seperti blockchain Bitcoin, alamat DDK akan mempunyai panjang tetap 37 aksara dan akan dimulakan dengan awalan “DDK” menjadikannya sentiasa mudah dikenali.

b. Tandatangan Kunci & Kriptografi yang Ditingkatkan – DDK Core 2.1 akan menggunakan Algoritma Tanda Tangan Digital Elliptic Curve (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA)) untuk mengeluarkan kunci peribadi / awam dan memberikan tandatangan. ECDSA adalah varian yang lebih baik daripada taraf DSA yang berdasarkan eksponen modular. Algoritma ECDSA membuka peluang untuk pengguna menghantar mesej peribadi dengan selamat, dengan ini transaksi DDK akan dilengkapi dengan 3 ciri-ciri keselamatan yang berbeza dan sangat penting:

 • Pengesahan sumber: Penerima dapat mengesahkan mesej asal dan siapa yang menghantarnya;
 • Pengesahan integriti: Penerima dapat mengesahkan bahawa mesej tersebut belum diedit atau diubah sejak ia ditandatangani;
 • Bukan penolakan: Pengirim tidak boleh kembali dan membuat dakwaan palsu bahawa mereka belum menandatangani mesej;

Ciri-ciri yang disebutkan di atas adalah bagi memastikan bahawa pengesahan sumber, pengesahan integriti dan tujuan keselamatan yang sebelum ini tidak dapat dicapai, dapat dicapai. DDK ECDSA berjalan dengan lengkung (curve)

Secp256k1 yang paling dipercayai dan terbukti masa yang juga ciri yang sama yang digunakan dalam rantaian blok Bitcoin.

c. Kontrak Pintar Terbina – DDK Core 2.1 akan dilengkapi dengan kontrak pintar terbina didalam, pra-kompilasi untuk DDK Asset Issue (DAI), Multi-Signature, dan mungkin untuk penggunaan-penggunaan lain pada masa akan datang. Kontrak Pintar adalah perjanjian yang dapat diprogramkan antara pelbagai pihak dengan peraturan yang telus dan tidak dapat dipulihkan setelah dilaksanakan.

Kontrak pintar memberikan kemampuan untuk mengalihkan pelbagai perjanjian antara individu dan organisasi ke rantaian blok dengan meningkatkan masa pelaksanaan dan pada dasarnya menjadikannya tidak boleh diubah atau diusik.

d. Aset Asli (Native Asset): Penciptaan Token / Penciptaan Aset DDK (Token Issuance / DAI) – Salah satu fungsi yang sangat dinanti-nantikan yang telah terbina didalam DDK 2.1 Core adalah keupayaan untuk mengeluarkan token. Walaupun ERC20 dan token berasaskan standard ERC lain dibuat di blockchain Ethereum, DDK akan mempunyai banyak aset tersendiri dengan banyak contoh penggunaan: (pembayaran kenderaan, token mengundi, hak harta benda, pengesahan barang-barang koleksi adalah beberapa contoh penggunaan) yang membolehkan pembinaan aplikasi atau perniagaan yang berguna dengan menggunakan kontrak pintar ini.

e. Penciptaan Aset DDK akan membolehkan pengguna menyimpan dan membuat token mereka sendiri di Platform DDK. Untuk membuat token baru menggunakan DAI, ia memerlukan proses penciptaan dengan penukaran aset asli DDKoin untuk mengeluarkan token baru. Jumlah asset asli DDKoin yang ditukar ini secara langsung adalah jumlah bekalan token yang baru dikeluarkan yang ingin dibuat oleh pencipta. Ini membuka dan memberikan peluang yang sangat luas kepada pengguna dan dengan aset asli, rantaian blok DDK memberi kemungkinan kepada pengguna untuk membina aplikasi yang berguna dan juga peluang lain yang besar dalam perniagaan.

f. Keupayaan Pelbagai Tanda Tangan (Multi-Signature Capabilities) – Keupayaan pelbagai tanda tangan adalah skema khusus yang memerlukan beberapa (sekurang-kurangnya dua) tandatangan untuk mengesahkan dan melaksanakan transaksi. Ini bermaksud, untuk mengirim dana daripada dompet yang perlu disempurnakan dengan pelbagai tanda tangan, semua pihak yang memegang kunci harus menyetujui transaksi tersebut agar dapat transaksi tersebut dapat dilaksanakan. Ini kerana akaun tersebut memerlukan tandatangan beberapa orang sebelum dana dapat dipindahkan.

Ini adalah ciri keselamatan yang sangat berguna yang digunakan oleh amanah, dana, dan organisasi yang menguruskan jumlah wang yang besar atau membuat urusan atas nama pihak berkepentingan yang lain. Ciri ini membuatkan hampir mustahil bagi seorang untuk membuat transaksi palsu atau penipuan untuk mengeluarkan dana dan melepaskan wang tersebut

g. Hierarchical Deterministic (HD) Wallets – HD Wallet adalah fungsi penjimatan masa dan usaha yang meningkatkan sistem dompet konvensional dengan ketara. Melalui penggunaan alamat DSA kriptografi, pengguna harus berulang kali menghasilkan pasangan kunci peribadi / awam baru untuk menerima dan mengirim mesej (transaksi). Kaedah ini memerlukan pengguna membuat Salinan sokongan (back-up) setelah membuat transaksi pada setiap alamat untuk mengawasi semua pasangan kunci peribadi / awam.

Dengan dompet HD, semua pasangan kunci mungkin dihasilkan dengan serta- merta menggunakan frasa pemulihan 12-kata. Ia juga membolehkan menentukan keseluruhan kunci awam (alamat) dari kunci awam induk, dimana kunci peribadi tidak diperlukan.

Pemilik kunci persendirian induk juga dapat menubuhkan cawangan hierarki dan menghasilkan pasangan kunci awam / swasta untuk setiap cawangan untuk mewakilkan hak akses dan pengurusan kepada orang lain. Dengan cara ini ‘pengurus cawangan’ dapat menghabiskan aset dan melaksanakan transaksi yang berada di cawangan tersebut tanpa mendapat akses ke seluruh sistem.

Ini membolehkan pembahagian aktiviti dan pelaksanaan perakaunan serta sistem pemerintahan. HD Wallet dapat meningkatkan pengurusan dan kecekapan kunci swasta / awam dengan ketara.

h. Skalabiliti Rangkaian yang Disempurnakan – Dengan kemas kini baru, DDK Core 2.1 akan beroperasi dengan peningkatan saiz blok yang membolehkan peningkatan jumlah transaksi yang dapat dimasukkan dalam satu blok. Ini memberi ruang untuk ribuan transaksi digabungkan dan ditambahkan ke rantaian blok setiap kali blok baru dibuat.

Urus niaga rantaian blok akan mempunyai pilihan untuk memasukkan data tambahan yang juga disebut sebagai metadata yang dapat memberikan data tambahan tentang bagaimana blok tersebut dihasilkan. DDK Core 2.1 memberikan urus niaga dengan anggaran 1 blok adalah 30 saat. 1 blok boleh memuatkan minimum 1 transaksi hingga maksimum 6000 transaksi setiap blok. 1 transaksi ~ 64KB dan ukuran maksimum 1 blok adalah 1MB (Bukan MiB). Bermakna DDK Core 2.1 adalah sekitar ~ 217 TPS (Transaksi Per Saat).

i. Rujukan On-Chain (On-Chain Referrals) – DDK Core 2.1 membolehkan penghargaan diberikan secara benar-benar telus dan adil kepada orang-orang berkepentingan. Pengguna yang membawa lebih banyak nilai dan urus niaga ke Platform DDK kini boleh diberi ganjaran langsung melalui rantaian blok dengan memperoleh sebahagian daripada bayaran yang dibelanjakan oleh pengguna baru yang mereka rujuk.

j. CPU Jaringan Pelbagai (Multi-thread CPU) – DDK Core 2.1 dan dompet barunya akan beroperasi dalam CPU jaringan pelbagai di mana beberapa tugas dapat diproses pada masa yang sama, tidak seperti teras nodus (nodes) semasa yang hanya dapat menggunakan satu jaringan pada satu masa. Tugas-tugas yang akan dilakukan oleh suatu proses dipecah menjadi sub-bagian, dan beberapa CPU (atau beberapa teras) akan memproses setiap sub- tugas pada waktu yang sama.

DDK Core V2.1:

 • C++ core: Linux, Windows, Mac
 • Docker core: Linux, Windows, Mac

New wallet:

 • OS: Linux, Windows, Mac/iOS, Android, Web

k. Dibuka untuk penukaran frasa laluan dan fungsi Kirim Pegangan – Penebusan frasa laluan akan dibuka kepada pengguna dari platform ETPS sebelumnya (Pra-ICO berpusat) yang belum mendapat frasa laluan akaun mereka. Di samping itu, DDK Core 2.1, fungsi kiriman pegangan (Send Stake) akan diaktifkan yang mana pengguna dapat memindahkan hak milik kontrak pegangan kepada pengguna lain. Kami yakin dua (2) ciri ini adalah struktur DDK yang paling dinanti-nantikan yang dibina untuk penyelesaian komuniti DDK dan pengembangan komuniti yang lebih besar.

l. Transaksi Baru – Dalam DDK Core 2.1, akan ada beberapa transaksi baru yang akan diperkenalkan. Selain daripada transaksi semasa iaitu undian (vote), tarik undi (unvote), kirim (send), pegangan (stake), frasa laluan ke-2 dan pendaftaran delegasi, pada DDK Core 2.1 ini, transaksi lain akan ditambah untuk meningkatkan platform seperti fungsi kiriman pegangan (send stake), tanda tangan pelbagai dan banyak lagi akan dimuktamadkan tidak lama lagi.

m. Perubahan dalam jumlah Delegasi Aktif – Perubahan dalam jumlah Delegasi Aktif akan ditukar daripada 101 menjadi 51 bagi memastikan kestabilan platform DDK Core 2.1 yang hanya memerlukan nodus aktif untuk dikendalikan tanpa blok yang tertinggal. Kita dapat melihat bahawa 50% nodus Delegasi mengikut status semasa – https://explorer.ddkoin.com/delegates yang hanya memaparkan nodus aktif. Oleh itu, keputusan ini dibuat dengan bantuan Pembangun DDK berdasarkan analisis semasa dan prestasi nodus untuk memastikan bahawa apabila DDK Core 2.1 dilaksanakan, ia akan efisien seperti yang dirancang.

n. Maklumat yang dinyatakan di sini tertakluk kepada perubahan dan sebarang perubahan yang mungkin kami buat pada perkembangan kami di masa akan dating. Perubahan ini jika diperlukan atau bersesuaian akan akan diberitahu kepada anda melalui pengumuman.

8. Kami menghormati proses dan prosedur yang dilakukan oleh SM kerana mereka berkewajiban untuk melindungi kepentingan rakyat Malaysia, sebagaimana kami juga yang terus-menerus mengingatkan pengguna dan mereka yang berminat dengan DDKoin untuk melakukan penelitian mereka sendiri melalui penyelidikan dan pemahaman tentang penggunaan mana-mana laman web dan perkhidmatan yang mempunyai risiko kewangan yang tinggi. Kami juga mengingatkan pengguna untuk melakukan tindakan yang sewajarnya sebelum mengambil bahagian dalam promosi pasaran terbuka terutamanya yang tidak selaras dengan kertas putih rasmi DDK dan / atau saluran media rasmi DDK.

Kami ambil berat dengan isu ini terutamanya bagi melindungi kepentingan dan keyakinan pengguna DDK Platform dan pemegang DDKoin. Kami berharap kami dapat menjelaskan lebih lanjut mengenai keadaan setelah mendapat maklum balas dari SM mengenai perkara ini.

Categories: Announcements

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *